Daktyle znane są przede wszystkim ze swojego słodkiego smaku. Jednakże wielu zadaje sobie pytanie, na co są dobre daktyle? Czy zawierają one witaminy i mają właściwości zdrowotne? Wyjaśniamy!
Daktyle to owoce palmy daktylowej, które występują w kilkudziesięciu odmianach. Od niej zależy kształt, wielkość i kolor owoców. Najczęściej daktyle to podłużne owoce o barwie pomarańczowo-brązowej. Charakteryzują się bardzo słodkim miąższem – dzięki temu stanowią doskonałą, zdrowszą alternatywę dla cukru białego.
Daktyle jednak oprócz przyjemności, mogą dawać także witaminy, które posiadają właściwości zdrowotne. Zatem, na co pomagają daktyle?
Właściwości lecznicze daktyli
Suszone daktyle to świetne źródło:
- wapnia;
- żelaza;
- magnezu;
- fosforu;
- potasu;
- sodu;
- cynku;
- witaminy A;
- witaminy B6;
- witaminy C;
- witaminy E;
- witaminy K;
- tiaminy;
- niacyny;
- ryboflawiny;
- błonnika;
Dobre dla serca i naczyń krwionośnych
Suszone daktyle poleca się osobom, którym może grozić w przyszłości miażdżyca. Owoce te zapobiegają odkładaniu się szkodliwego cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia innych chorób sercowo-naczyniowych (między innymi: nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności serca).
Dobre dla układu pokarmowego
Jedzenie daktyli obniża także poziom kwasowości w żołądku (pH), zatem poleca się je osobom z nadkwasotą żołądka. Ze względu na obecność błonnika – daktyle mogą być również skutecznym środkiem na zaparcia.
Dobre dla układu nerwowego
Witaminy z grupy B, które też znajdziemy w daktylach, wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Spożywanie daktyli może pomóc w walce ze stresem, depresją i bezsennością.
Dobre dla układu odpornościowego
Daktyle zawierają antyoksydanty, które wspierają działanie układu odpornościowego. Mają w sobie także salicylany, które działają przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. To działanie można porównać do działania aspiryny.
Przeciwwskazania do spożywania daktyli
Ze względu na to, że daktyle dostarczają cukrów prostych i mają wysoki indeks glikemiczny, nie powinny być elementem diety osób chorych na cukrzycę (diabetyków).
Doskonałe dla sportowców
Daktyle to świetne źródło energii dla osób aktywnych. Co więcej, jedzenie daktyli pozwala uzupełniać niedobory glikogenu w mięśniach, co przyspiesza ich regenerację. Często wykorzystuje się daktyle jako zdrowszy zamiennik cukru w tak zwanych „fit słodyczach” (zdrowych słodyczach).
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu tekstowi znasz już właściwości lecznicze daktyli, wiesz, na co pomagają daktyle i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety. Gorąco zachęcamy do próbowania tych niezwykłych przysmaków z ciepłych krajów! W naszym sklepie Najlepsze Daktyle znajdziesz różne odmiany owoców palmy daktylowej. Importujemy daktyle z Iranu, Izraela, Arabii Saudyjskiej, Namibii czy RPA. Wypróbuj je już dziś!