Daktyle - sposób na zaparcia

Zaparcia to dolegliwość, która dotyka wielu ludzi. Na szczęście można jej zaradzić w prosty sposób. Jak się okazuje, daktyle to produkty, które pozwolą Ci pozbyć się zaparć i zapobiegać im w przyszłości. W poniższym wpisie przyjrzymy się bliżej dobroczynnemu działaniu owoców palmy daktylowej. Zapraszamy do lektury!

Zaparcia to uciążliwa dolegliwość objawiająca się utrudnieniem w wypróżnianiu. Problem ten dotyczy nawet 20-30% populacji, a jego przyczyny mogą być różne. Najczęściej winne jest nieregularne i nieprawidłowe odżywianie oraz brak ruchu. Jeśli zaparcia są sporadyczne, można próbować je wyleczyć domowymi, naturalnymi sposobami. Najprostszym z nich jest picie dużej ilości wody oraz spożywanie produktów poprawiających pracę jelit. Przykładem takich produktów są daktyle.

Daktyle na zaparcia - dlaczego są skuteczne?

Właściwości odżywcze daktyli wspierają działanie ludzkiego metabolizmu, a więc pomagają na zaparcia. Daktyle - zarówno świeże, jak i suszone - zawierają sporo błonnika. A błonnik znakomicie wpływa na perystaltykę jelit oraz pomaga usuwać nieczystości i toksyny z organizmu. Spożywanie daktyli może zatem pomóc pozbyć się zaparć, a także im zapobiegać. To jednak nie jedyne pozytywne właściwości tych owoców. O innych pisaliśmy w poprzednich wpisach na naszym blogu. Zachęcamy do przeczytania: Daktyle suszone - kalorie i wartości odżywcze oraz Na co pomagają daktyle? Właściwości lecznicze i zdrowotne daktyli.

Ile daktyli jeść?

Jeśli zmagasz się z zaparciami, postaw na suszone daktyle. Choć i świeże owoce zawierają błonnik, więcej go znajdziesz w owocach suszonych. Aby dostarczyć niezbędną dawkę błonnika, wystarczą jedynie trzy daktyle dziennie. Warto zachować umiar w spożywaniu tych owoców. Daktyle kuszą swoim słodkim smakiem i zdrowotnymi właściwościami... Jednak należy pamiętać, że owoce palmy daktylowej są wysokokaloryczne. 100 gramów daktyli dostarcza 280 kalorii. Jeśli spożywasz daktyle na zaparcia, możesz na kilka dni zwiększyć ilość spożywanych owoców - do czasu ustąpienia dolegliwości.

Kto nie powinien jeść daktyli?

Daktyle na zaparcia to nie najlepsze rozwiązanie w przypadku osób chorych na cukrzycę. Owoce te zawierają dużo cukru i przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Ich indeks glikemiczny wynosi 103. Oprócz cukrzyków, z daktyli powinni zrezygnować również ci, którzy chorują na nieżyt żołądka, a także kolkę żołądkową. Daktyli (oraz fig i rodzynek) powinny unikać osoby zmagające się z migrenami - daktyle bowiem zawierają tyraminę, która może potęgować bóle głowy. Zbyt duże ilości daktyli mogą także pogarszać wzdęcia, więc jeśli Ci doskwierają, zrezygnuj z tych owoców.

Mamy nadzieję, że nasz wpis przekonał Cię, że warto wprowadzić daktyle do swojego jadłospisu. Chcesz spróbować najlepszych owoców daktylowych z wielu części świata? Zapraszamy do naszego internetowego sklepu Najlepsze Daktyle! W naszej ofercie znajdziesz daktyle z Iranu, Izraela, Arabii Saudyjskiej, Namibii i RPA! Sprawdź, który daktyl najbardziej Ci zasmakuje! Zachęcamy także do przeczytania pozostałych wpisów na naszym blogu!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl