Daktyle - dlaczego warto spożywać je w ciąży?

Daktyle to słodkie owoce o mięsisto-mazistej konsystencji. Są one nie tylko zdrowe, smaczne i pożywne, ale także wskazane kobietom w ciąży. Nazywane "chlebem życia" owoce daktylowca uprawiane są przede wszystkim w południowo-zachodniej Azji, na południu USA oraz w północnej Afryce. W Polsce najczęściej jadamy je w postaci owoców suszonych. Bez względu na to, czy są one świeże, czy suszone, zawierają wiele błonnika, witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy oraz salicylany. Dlaczego są tak ważne dla kobiet w ciąży?

Daktyle w ciąży - dlaczego są tak ważne w diecie ciężarnych?

Daktyle są owocami, których nie może zabraknąć w diecie ciężarnych. Oferują one bowiem wiele wartościowych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm kobiety w ciąży, a także rozwijającego się w jej ciele płodu.

  • Minimalizują ryzyko zaparć, które są częsta bolączką kobiet w ciąży, wynikającą ze zmian hormonalnych. Dzięki błonnikowi znajdującemu się w daktylach, jelita pobudzone są do lepszej stymulacji, a to przekłada się na lepsze wypróżnianie.
  • Minimalizują ryzyko wad cewy nerwowej u płodu - wszystko za sprawą obecnego w nich kwasu foliowego, który wspomaga kształtowanie się narządów, a także chroni przed wrodzonymi wadami cewy nerwowej płodu oraz wadami układu nerwowego.
  • Regulują gospodarkę płynów, są bowiem cennym źródłem potasu.
  • Zapewniają mocne mięśnie i kości dziecka - ze względu na obecność witaminy K.
  • Jest to zdrowy zamiennik cukru białego.

Daktyle a poród

Mamy, które chcą naturalnie przyspieszyć poród, sięgają po różne metody obiecujące szybkie rozwiązanie. Najczęściej słyszymy o stosowaniu oleju rycynowego, piciu herbatki z liści malin czy myciu podłóg. Warto jednak wiedzieć, że naturalnym sposobem indukcji porodu jest również spożywanie daktyli.

Naukowcy z pewnego uniwersytetu w Jordanii odkryli bowiem związek pomiędzy jedzeniem daktyli a sprawnym przebiegiem porodu. Badania wyraźnie potwierdziły, że mamy, które od 36. tygodnia ciąży codziennie spożywały po 6 daktyli miały niemal dwukrotnie krótsze porody, znacznie większe rozwarcie szyjki macicy, nie potrzebowały indukcji, a także rzadziej miały komplikacje po porodzie.

Jak to dokładnie działa? Spożywanie daktyli, szczególnie w ostatnim miesiącu ciąży, pozytywnie wpływa na poród - może go przyspieszyć oraz skrócić. Wszystko za sprawą stymulacji skurczów macicy, do których przyczynia się jedzenie owoców. Co więcej, zwiększają one także efekt działania oksytocyny, jednocześnie minimalizując konieczność jej użycia. Do łatwiejszego i szybszego porodu przyczyniają się również nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w daktylach. Dostarczają one energii oraz produkują prostaglandyny, które są niezbędne podczas porodu. Również wapń, serotonina oraz garbik, obecne w daktylach, pomagają w skurczach mięśni macicy.

Suszone daktyle w ciąży to zatem klucz do łatwiejszego oraz mniej bolesnego porodu. Możemy spożywać je przez cały okres ciąży, jednak najlepiej spożywać je od 36. tygodnia ciąży - po 6 daktyli dziennie. Zwróćmy uwagę na to, aby były one niesiarkowane oraz organiczne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl