Fb-white Newsletter Gdzie-kupic

O daktylach

Wybraliśmy dla Was daktyle jako owoce, które odpowiadają  potrzebom żywieniowym współczesnego konsumenta – są pożywne, uprawiane bez „chemii”, a dobre właściwości potwierdzone są przez tysiące lat obecności w diecie ludów, gdzie daktylowce występują w warunkach naturalnych.  

Właściwości

Daktyle od tysięcy lat słyną jako smaczne i zdrowe owoce. Nie przypadkiem nazywane są „chlebem życia”, a rodząca je palma Phoenix dactylifera otrzymała miano „drzewa życia”.

SKŁAD

100 gramów świeżych daktyli zawiera:

20 gramów wody,

2,2 grama białka,

0,5 grama tłuszczu,

70 gramów węglowodanów (najwięcej ze wszystkich owoców),

7,1 grama błonnika,

648 miligramów potasu (absolutny rekord wśród owoców!),

63 miligramy fosforu (też rekord),

59 miligramów magnezu,

3 miligramy żelaza,

1 miligram sodu,

30 mikrogramów cynku,

29 mikrogramów chromu (najwięcej ze wszystkich owoców),

50 mikrogramów witaminy A,

0,09 miligrama witaminy B1,

0,1 miligrama witaminy B2 (także rekord wśród owoców),

2,2 miligrama witaminy B3 (również rekord wśród owoców).

Jak więc widać, świeży daktyl jest owocem jedynym w swoim rodzaju.

Zarówno świeże, jak i suszone, daktyle są wysokokaloryczne. 100g świeżych daktyli zawiera 260kcal.

Słodkie, pożywne i zdrowe

Daktyle to najzdrowsze źródło cukrów niezbędnych dla funkcjonowania organizmu.

Są bogate w przeciwutleniacze oraz związki fenolowe, a ich wartość energetyczna jest wręcz nieoceniona. Wspaniały smak i zalety zdrowotne zawdzięczają dużej koncentracji dobrych cukrów (glukozy, sacharozy i fruktozy) oraz witamin, takich jak B2, B3, B5 czy B6, a przy tym zawartości naturalnej i łatwo przyswajalnej witaminy C oraz soli mineralnych.

Daktyle, zwłaszcza świeże, obniżają poziom cholesterolu we krwi i stanowią bogate źródło witamin, szczególnie z grupy B i D.

Smaczne, zdrowe i sportowe

Dzięki zawartości sporej ilości błonnika, zapobiegają zaparciom. Skutecznie obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają organizm przeciw niektórym chorobom.

Bardzo cenione są przez sportowców, zwłaszcza uprawiających sporty siłowe i wytrzymałościowe. Ich zalety doceniają nie tylko kolarze czy biegacze, ale i kulturyści oraz miłośniczki fitness. Dobroczynne działanie daktyli podczas długotrwałego wysiłku trzeba sprawdzić samemu – ci, którzy to uczynili, doskonale wiedzą, w czym rzecz. A przy tym daktyle nic przecież nie mają wspólnego z jakąś dopingującą i zatruwająca organizm chemią!

Daktyle są nie tylko bogatym źródłem minerałów, ale i cukrów prostych (70 g /100 g). Cukry te praktycznie nie wymagają procesu trawienia, prawie natychmiast są wchłaniane przez organizm. Dlatego stanowią wspaniałe źródło energii dla sportowców zarówno przed, jak i po treningu. Co więcej, znakomicie uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach i wątrobie. Naturalny potas jest bardzo wskazany przy wysiłku fizycznym. Bezcenny jest też dla osób mających problemy z nadmiernym poceniem się (nie tylko w czasie wysiłku!).

Daktyle dla młodych i starszych, dla pań i panów oraz...

Chociaż owoce daktyli są kaloryczne, to jednak – dzięki temu, że obfitują w błonnik – znajdują zastosowanie również w dietach. Spożywanie daktyli zapobiega zaparciom oraz powoduje obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Od wieków uważane są za skuteczny lek na katar i kaszel. Arabowie zawsze twierdzili, że „garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym” i byli przekonani o ich właściwościach leczniczych.Nie były to przesądy, ale rezultaty obserwacji własnego organizmu. W XX wieku przyznały im rację przeróżne badania laboratoryjne. Daktyle są bowiem źródłem naturalnych salicylanów, działających jak aspiryna (ponadto „daktylowa tabletka” wzbogacona jest naturalnymi witaminami A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor i magnez). Ponieważ zawierają dużo błonnika, zapobiegają zaparciom, dodatkowo obniżając poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Daktyle zawierają salicylany. Dzięki temu zwalczają ból, zapalenia i przeciwdziałają zakrzepom. Jednak, w przeciwieństwie do salicylanów farmaceutycznych (np. aspiryny) nie podrażniają żołądka. A nawet działają na niego łagodząco, za sprawą błonnika, pobudzającego jelita do pracy.

Sceptycy napomykali niekiedy, że daktyle, jako bardzo słodkie, są jednak niebezpieczną dla wielu „bombą cukrową”.

Jednak przeprowadzone kilka lat temu badania na ludziach zdrowych przyniosły zaskakujące wyniki! Prowadzone przez cały miesiąc obserwacje wykazały, że nawet codzienne zjadanie 10 dkg świeżych daktyli wcale nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, za to... obniża poziom trójglicerydów!

Na cerę – z zewnątrz i... od środka

Daktyle są też powszechnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Roślinne DHEA (otrzymywany z owoców daktyli składnik identyczny z naturalnym hormonem wytwarzanym przez organizm ludzki) ma właściwości regenerujące, łagodzące, ujędrniające, przeciwutleniające, a także silnie wygładzające zmarszczki. Daktylowe DHEA dodawane jest do kremów do ciała, płynów do kąpieli i przeróżnych balsamów. Dlaczego? Bo zawiera duże ilości związków biologicznie czynnych, które mają wpływ na poprawę urody. A nawet... łagodzą objawy menopauzy.

Daktyle na zdrowie!

Zaleca się ich jedzenie podczas przeziębienia i osłabienia organizmu.

Daktyle chronią również przed miażdżycą, uniemożliwiając odkładanie się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.

Daktyle mają większą wartość energetyczną niż mięso wołowe, kurczak czy chleb, są więc dobrym źródłem energii dla wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Ich spożycie uzupełnia niedoboru glikogenu, a zawarty w nich potas sprawia, że zalecane są również po treningach.

Naturalna słodycz

Osobom dbającym o linię warto polecić świeże daktyle zamiast wszelakich słodyczy. I do domu, i na wycieczkę!

Polecane również osobom dbającym o linię - pobudzają jelita do pracy.

Obniżają poziom cukru i cholesterolu, łagodzą objawy menopauzy, wzmacniają organizm.

Daktyle uważane są również za skuteczny afrodyzjak.

Daktyle to przysmak, który zawsze warto mieć w domu. Zasmakują w nim nie tylko dorośli, ale i dzieci. Zamiast tuczyć dzieci pustymi kaloriami, lepiej zachęcić je do jedzenia smakołyku pełnego witamin i wartości odżywczych. Jest to ważne zwłaszcza dla alergików, bo daktyle okazują się wspaniałym zamiennikiem dla niedopuszczalnych w diecie ciasteczek, cukierków i lizaków. A przy tym znacznie lepsze są daktyle świeże niż suszone – rzecz nie tylko w niższej kaloryczności, ale i w tym, że w przypadku suszonych nigdy nie wiemy czy były suszone na słońcu czy w sztuczny sposób, ani czy nie zawierają konserwantów!

W kulturze śródziemnomorskiej cenione są również z uwagi na wyjątkowo dużą zawartość chromu, który obniża apetyt na cukier – dzięki temu można je polecić (oczywiście w każdym przypadku zalecamy konsultację z lekarzem prowadzącym) jako doskonałe „małe co-nieco” dla cierpiących na cukrzycę czy choroby układu krążenia. Zalecane są nawet osobom chorym na nadciśnienie, bo zawierają wyjątkowo dużo potasu.

Na koniec trochę daktylowej geografii i systematyki

Najsmaczniejsze daktyle pochodzą z Iraku i Iranu (jak nasza unikatowa odmiana Mozafati) oraz Arabii Saudyjskiej, Tunezji, Algieru i Maroka. Jednak daktylowiec uprawiany jest nie tylko tam, ale i powszechnie na Półwyspie Arabskim, w Afryce Północnej i w wielu innych rejonach świata o ciepłym klimacie: w Południowej Azji (od Turcji poprzez Indie po Tajlandię), w Ameryce Środkowej, w cieplejszych stanach USA (Arizona, Kalifornia, Teksas), w Ameryce Południowej i nawet w Europie (głównie w Hiszpanii i na Sycylii). W pozostałych krajach, nawet mroźnych, również łatwo go spotkać, ale już jako... roślinę doniczkową, która owoców nie urodzi i jest znacznie mniejsza od tej rosnącej na plantacjach. Jednak, przy dobrym traktowaniu, roślina w dużej donicy może osiągnąć kilka metrów wysokości. W takiej odmianie „palma daktylowa” – zwykle miniaturowa - popularna jest również w Polsce. Jako roślina dekoracyjna służy do ozdoby pomieszczeń dużych i małych – od mieszkań po hale wystawowe i  eleganckie restauracje.

Aby zakwitnąć, daktylowiec wymaga wysokich temperatur, względnie suchego powietrza i bezchmurnego nieba. Jednak, w odróżnieniu od innych tropikalnych roślin owocowych, w miarę dobrze znosi krótkotrwałe przymrozki (a one przecież czasami występują nawet na gorących  pustyniach!).

Rodzący daktyle daktylowiec właściwy (Phoenix dactylifera) osiąga wysokość do 35 m. Często – acz nieprawidłowo - nazywany jest palmą daktylową lub daktylem.

W stanie dzikim nie występuje. Jadalne owoce to jagody (a według innych pestkowce) o długości do 70 mm, zawierające podłużne nasiono. Drzewo może rodzić owoce przez dziesiątki lat (przeciętnie 30), corocznie  nawet do 300 kg.

Daktylami (starogreckie dáktulos, łac. dactyli, ang. dates) nazywamy owoce tej rośliny, często nieprawidłowo (acz powszechnie!) nazywanej palmą daktylową.

Dla owoców uprawia się kilkadziesiąt odmian oraz podgatunków daktylowca. Anglojęzyczna Wikipedia wylicza blisko 50 z nich -  http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_dactylifera .

Niektóre z nich dostarczają do celów spożywczych nie tylko owoców, np. z naciętego pnia leśnego gatunku Phoenix silvestris wypływa sok, który po fermentacji jest znany jako wino palmowe.

Do najcenniejszych uprawianych odmian należą:

  • Bhari – o cienkiej skórce i delikatnym miąższu (nazwa pochodzi od wiatru, który wywiera zasadniczy wpływ na ich aromat);
  • Degled Noor - o delikatnym smaku i aromacie, ze względu na jasno-bursztynowy kolor nazywane „daktylami światła";
  • Hdlawy – o delikatnym miąższu, suszone na drzewach i dosuszane w suszarniach;
  • Medjool - o delikatnej skórce i soczystym miąższu, jedne z największych daktyli;
  • Thoory - nazywane "daktylowym chlebem", bo są podstawą wyżywienia koczowniczych plemion (Europejczykowi raczej nie smakują, gdyż są mocno wysuszone, mają twardą skórkę, nadają się głównie do żucia, za to można je długo przechowywać w warunkach polowych);
  • Zabidi - wyróżniający się dużą pestką, pokryty czerwonawo-brązową skórką, słodki w smaku i doskonały na przetwory;
  • Mozafati – ciemne, miękkie i bardzo słodkie owoce średnich rozmiarów, przeznaczono głównie do konsumpcji bez przetwarzania, gdyż wyjątkowo długo zachowują świeżość. Uprawiane są tylko w Iranie, jedna trzecia produkcji trafia na eksport.

 

Wyróżnia się trzy typy daktyli:

- twarde - o dużej zawartości skrobi. Zjadane na surowo lub mielone na mąkę, z której po dodaniu mąki jęczmiennej wypieka się tzw. "chleb pustyni". Owoce lub same nasiona stanowią paszę dla zwierząt hodowlanych;

- miękkie - po wyciśnięciu uzyskuje się sok zwany "miodem daktylowym";

- półtwarde – różne formy pośrednie miedzy daktylami miękkimi i twardymi.

Zapraszamy do zakupów, konsumpcji oraz stałej rozmowy o daktylach na Facebooku: www.facebook.com/najlepszeswiezedaktyle

 

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania w naszym regulaminie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. CHCĘ KORZYSTAĆ Z ZE STRONY